WAT TE DOEN MET EEN LITTEKEN?

Iedereen heeft wel ergens een litteken. Naast het feit dat deze vaak ontsierend zijn, kunnen ze ook pijn en jeuk veroorzaken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om littekens te verbeteren. Er zijn verschillende soorten littekens, en elk litteken vraagt een specifieke behandeling. Hierbij enkele tips:

Vijf tips om littekens te behandelen.

1. Smeer je litteken in met een vochtinbrengende crème en masseer goed. Dit houdt het  litteken gehydrateerd en de huid soepel, zo zal ook de pijn verminderen.

2. UV-stralen kunnen het litteken donkerder maken, gebruik dus steeds een SPF factor 50 of bedek het litteken.

3. Atrofische littekensworden vaak veroorzaakt door acne en zien eruit als ‘putjes’ in de huid. Een peeling is een goede behandeling voor dit soort littekens. Hierbij wordt de bovenste huidlaag weggehaald, waardoor de celdeling wordt bevorderd en er een nieuwe huidlaag ontstaat.

4. Dikke littekens die boven de huid uitkomen, noemt men hypertrofische littekens. Een behandeling met siliconen in de vorm van crèmes of pleisters, zorgt ervoor dat het vocht wordt vastgehouden waardoor het litteken minder dik zal worden.

5. Keloïde littekens komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Deze zijn meestal dik en rood of donkerder dan de rest van de huid. Om deze littekens te behandelen kiest men vaak voor silicone of het injecteren van corticosteroïden. Meerdere behandelingen kunnen noodzakelijk zijn.