WEES KRITISCH MET INJECTABLES

Uit een Nederlandse studie blijkt dat reeds 1 op 52 vrouwen tussen de leeftijd van 18 en 77 jaar zich liet behandelen met injectables om kraaienpootjes, rimpels en wallen weg te werken. Hoewel er bij onze noorderburen wat minder taboe rust op dergelijke behandelingen met botox of fillers, zien we ook in België een toename van zulke ingrepen.

In tegenstelling tot Nederland, waar men terecht kan bij cosmetisch artsen, schoonheidsspecialisten en zelfs zelfbenoemde ‘injectables-therapeuten’, kan men in België enkel plastisch chirurgen en dermatologen aanspreken voor spierontspanners en fillerinjecties. “En maar goed ook!”

Injecties gaan gepaard met mogelijke risico’s. Een cosmetisch arts kreeg niet dezelfde opleiding als een plastisch chirurg. Om te voorkomen dat er iets misgaat, waarschuwt men ervoor een arts te zoeken die voldoende bekwaam is om dit soort ingrepen en injecties correct uit te voeren.

“Bij andere geneeskundige disciplines weten we hoe vaak er wordt geopereerd en hoe vaak er iets fout loopt. Met die cijfers kun je het risico van een bepaalde ingreep berekenen’, zegt hoofdonderzoeker Tom Decateser. Over ingrepen en injecties die bij de cosmetische arts gebeuren, ontbreekt het aan deze objectieve informatie.

Wie ze toedient, moet een goede kennis hebben van de menselijke anatomie en snel de juiste maatregelen kunnen treffen als het toch misloopt. Want op zo’n moment is tijd heel belangrijk. Helaas komt het vaak voor dat er bij plastische chirurgen patiënten te rade komen omdat ze injecties lieten uitvoeren door onbekwame behandelaars.

Kortom, wees kritisch!

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180326_03430597