Reconstructie

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. De behandeling bestaat meestal uit het weghalen van de borstklier. Een geamputeerde borst leidt tot lichamelijke ongemakken en veroorzaakt een ingrijpende aantasting van het vrouwelijk zelfbeeld. Een borstreconstructie kan een dergelijk verlies mee helpen verwerken.

Een borstreconstructie kan onmiddellijk (primair) of laattijdig (secundair) uitgevoerd worden.

Lichaamseigen weefsel

Een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel is meestal de beste optie om de borst te reconstrueren. Hierbij wordt een zachte en warm aanvoelende borst gecreëerd dewelke mee zal evolueren met het lichaam.

Bij deze techniek wordt huid en vetweefsel elders op het lichaam weggehaald en getransplanteerd naar de borst. Het gebruik van weefsel uit de onderbuik (DIEP flap) is momenteel de meest geavanceerde techniek. Hierbij wordt erop gelet om de spieren ter plekke te laten, waardoor er een veel vlotter herstel is vergeleken met verouderde technieken waarbij eveneens spierweefsel werd getransplanteerd (TRAM flap).

Prothese

Een borstreconstructie kan eveneens uitgevoerd worden met een prothese. Er wordt steeds gewerkt met de nieuwste generatie silicone implantaten die zacht en natuurlijk aanvoelen. De vulling van de implantaten bestaat uit ‘cohesive gel’ wat betekent dat de silicone zich niet in het lichaam zal verspreiden bij een eventuele lekkage.

Bij een reconstructie zal het implantaat steeds achter de borstspier worden geplaatst om te voorkomen dat de randen zichtbaar zouden worden.

Terugbetaling

Recentelijk werd een overeenkomst bereikt tussen het RIZIV en de plastisch chirurgen zodat een reconstructie met eigen weefsel volledig vergoed wordt en er dus geen extra kosten zijn voor de patiënt.

© Waaslandkliniek 2024 | Webdesign Webit
Privacy | Cookiebeleid